У Чехії протести через обрання комуніста головою комітету нагляду за поліцією

фото
Вівторок, 6 березня 2018, 08:48

У Чехії тисячі людей у понеділок вийшли на акцію протесту після призначення депутата-комуніста Зденека Ондрачека головою комісії з генеральної інспекції сил безпеки.

Про це повідомляє Aktualne.

Нижня палата парламенту Чехії підтримала кандидатуру Ондрачека на посаді глави комісії, яка здійснює нагляд за правоохоронними органами. Це перший випадок, коли депутат-комуніст отримав таку високу посаду після падіння комунізму у Чехії майже три десятиліття тому.

фото - aktualne.cz 

Призначення Ондрачека було підтримано депутатами партії ANO прем'єр-міністра Андрія Бабіша, який шукає підтримки нового уряду, адже інші партії відмовляються від співпраці.

 

Учасники акції протесту зібралися у Празі на Вацлавській площі, розмахуючи прапорами Чехії та Європейського Союзу. Вони вимагали скасувати призначення Ондрачека, а також критикували Бабіша і президента Мілоша Земана.

 

Ондрачек - колишній член спецпідрозділу комуністичної доби, який намагався придушити мирне повстання 1989 року, яке допомогло скинути комуністичне правління. Вперше його намагалися призначити ще минулого року, але в грудні парламент Чехії скасував результати виборів.

ANO має 78 місць у нижній палаті парламенту, і цього недостатньо для формування більшості. Комуністи, що мають 15 місць, вже давали голоси під час голосування, але офіційно угоди про підтримку ANO не оголошували.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.