Юнкер: Західним Балканам необхідна європейська перспектива, щоб уникнути війни

Вівторок, 17 квітня 2018, 12:57

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що країнам Західних Балкан необхідна європейська перспектива, щоб на їхню територію не повернулася війна.

Про це Юнкер сказав у вівторок під час виступу у Європейському парламенті, повідомляє Reuters.

"Якщо ми не будемо відкриті до країн у цьому вкрай складному трагічному регіоні, якщо ми не відкриємо для них європейську перспективу, ми побачимо, як війна повертається на цю територію, як ми бачили у 1990-х", - сказав Юнкер.

"Я не хочу бачити повернення війни на Балкани, тому ми повинні відкритися їм", - сказав голова Європейської комісії.

Як відомо, 6 лютого Єврокомісія схвалила довгоочікувану стратегію щодо Західних Балкан, спрямовану на те, щоб надати нового імпульсу інтеграції в ЄС і прискорити домашню роботу, яку повинні виконати шість країн для вступу в блок.

У стратегії йдеться про те, що до 2025 року ЄС "може бути більшим за 27 держав", "але динаміка руху держав Західних Балкан на їх шляху до ЄС залежатиме від їхніх власних заслуг, їхньої швидкості та від конкретних досягнутих ними результатів".

З балканських країн кандидатами на вступ до ЄС є Албанія, Македонія, Сербія і Чорногорія, причому з Сербією (з 2014 року) і Чорногорією (з 2012 року) вже йдуть переговори про вступ.

Боснія і Герцеговина чекає надання їй статусу кандидата з лютого 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: