Швеція: опозиція переходить до "плану Б" з формування уряду

Середа, 10 жовтня 2018, 14:51

Шведська правоцентристська опозиційна партія "Альянс" переходить до "плану Б" у спробах сформувати уряд після того, як їй не вдалося заручитися підтримкою лідера соціал-демократів Стефана Льовена.

Про це заявив лідер "Альянсу" Ульф Крістерсон, пише Bloomberg.

"Льовен відкинув можливість домовитися", - сказав Крістерсон.

Швеція опинилася в політичному глухому куті після посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів.

Тепер у Крістерсона є ще один тиждень для того, щоб сформувати уряд, перш ніж спікер парламенту доручить цей процес іншому кандидату. Цим кандидатом може стати Льовен, якому парламент Швеції 25 вересня оголосив вотум недовіри.

Оскільки два члени "Альянсу" - центристи та ліберали - не хочуть утворювати уряд за підтримки "Шведських демократів", Поміркована партія Крістерсона може натомість спробувати створити кабінет лише за допомогою християнських демократів (які також входять до "Альянсу").

Такий уряд потребуватиме підтримки як Центристської партії, так і "Шведських демократів". Лідер Центру Енні Лоуф допустила можливість створення великої коаліції.

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосують проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців.

9 вересня у Швеції відбулися вибори, в результаті яких лівоцентристський блок (включає Соціал-демократичну, Зелену і Ліву партії) отримав 144 місця в парламенті, а його опоненти правоцентристи – 143. Антиміграційна партія "Шведські демократи" отримала 62 місця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: