У Чехії обговорили законопроект, який надасть одностатевим парам право одружуватися

Четвер, 15 листопада 2018, 13:01

Нижня палата парламенту Чехії 14 листопада обговорила дві пропозиції - за і проти - щодо легалізації одностатевих шлюбів. Голосування щодо цього питання очікується не раніше січня.

Про це пише Radio Praha.

Поправки до Цивільного кодексу, які надають гомосексуалам ті ж самі шлюбні права, які мають гетеросексуали, зокрема можливість усиновлення дітей, підтримали 46 депутатів.

Серед них члени керівної партії ANO прем'єра Андрея Бабіша, соціал-демократи, а також опозиційна Партія мерів та Партія піратів.

Християнсько-демократичні партії виступили за те, щоб зберегти статус-кво, тобто дозволити одностатевим парам лише мати зареєстровані партнерства. Таку пропозицію підтримали 37 депутатів.

Зараз у партнерствах у Чехії перебувають близько 3 тисяч одностатевих пар. Партнери не мають таких майнових та інших прав, як подружні пари. За даними Jsme fér (We Are Fair), дві третини чехів виступають за легалізацію одностатевого шлюбу.

Низка європейських країн узаконили одностатеві шлюби – нещодавно це зробила Австрія. Проте Чехія може стати першим посткомуністичним членом Європейського союзу із легалізованими гей-шлюбами.

У 2006 році парламент Чехії схвалив закон, що дозволяє одностатевим партнерам жити в офіційно зареєстрованому партнерстві й мати права на отримання спадку та охорону здоров'я, якими користуються гетеросексуальні подружні пари. Однак цей закон не дозволяє одностатевим партнерам одружуватися і усиновлювати дітей.

Одностатеві шлюби чи громадянські партнерства є визнаними або мають легальний захист у 22 з 28 країн-членів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: