ЄС не каратиме українців за рішення Конституційного суду – МЗС

Четвер, 28 лютого 2019, 13:31

Європейський союз не збирається застосовувати до України жодних покарань через рішення Конституційного суду щодо скасування статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення.

Про це заявила речниця МЗС України Катерини Зеленко на брифінгу в Києві.

"Європейський союз не каратиме українців за згадане рішення Конституційного суду, адже саме для українських громадян в першу чергу важливо, щоб ми і далі просувалися в напрямку європейських та євроатлантичних інституцій. Водночас, таке рішення, безумовно, означає необхідність пошуку шляхів з цієї ситуації, президент вже подав відповідний законопроект", - сказала Зеленко.

Вона запевнила, що МЗС зі свого боку робитиме все, щоб знайти оптимальне рішення і не допустити шкоди для інтересів українських громадян.

"Ми всі розуміємо, що на карту поставлено наш європейський шанс і ми не можемо його впустити", - додала речниця.

Нагадаємо, віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс сьогодні в Києві заявив, що в Євросоюзі стурбовані рішенням КСУ і мають намір детально його вивчити.

 Конституційний суд 26 лютого вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків.

Ці аргументи спростовує антикорупційна ініціатива EUACI - найбільша програма технічної допомоги ЄС в боротьбі з корупцією в Україні. Вона опублікувала висновок про конституційність статті про незаконне збагачення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.