Посол України спростував звинувачення у цензурі від МЗС Австрії

Вівторок, 12 березня 2019, 08:26

Посол України в Австрії Олександр Щерба заявив, що справа керівника бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіана Вершютца не має відношення до проблем свободи слова.

Про це він сказав у коментарі "Європейській правді"

Зокрема, посол розповів про свій візит до австрійського МЗС.

"Я чітко заявив, що справа Вершютца не має жодного відношення до проблеми свободи слова" - зазначив Щерба.

Дипломат також розповів про візит на Донбас минулого тижня великої делегації відомих австрійських журналістів, багато з яких відомі своєю критикою України.

" Вони не мали жодних проблем із в'їздом в Україну чи акредитацією в зоні ООС. Просто ці журналісти мають елементарну повагу до України та її законодавства. Інших вимог у нас нема. Пан Вершютц цих вимог не дотримувався - і отримав покарання, дуже м'яке з точки зору тлумачення українського законодавства" - наголосив Щерба.

Нагадаємо, МЗС Австрії у понеділок викликало на розмову посла України у Відні Олександра Щербу через заборону на в'їзд до України керівнику бюро австрійської телерадіокомпанії ORF Крістіану Вершютцу, та заявило, що цей крок суперечить цінностям Угоди про асоціацію з ЄС.

Як повідомлялося, голова МЗС Австрії Карін Кнайссль має намір винести питаннязаборони в’їзду австрійського журналіста в Україну на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.

Раніше вона засудила заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".

Крістіан Вершютц - шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. Українська депутатка Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook повідомила, посилаючись на свої джерела, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну через загрозу, яку він становив для національної безпеки.

За її словами, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від "Раша тудей", що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав "ополченцями".

В СБУ пояснили, що підставою для рішення стала необхідність забезпечення безпеки журналіста.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: