Президент Румунії зробив "історичну помилку", визнавши існування молдовського народу - євродепутат

Середа, 20 березня 2019, 16:40

Соціал-демократ, депутат Європарламенту Анді Крістя зажадав від президента Румунії Клауса Йоханніса пояснень у зв'язку з тим, що він висловився про молдовський народ як про окрему націю.

Про це пише Ziarul Naţional.

Йоханніс на дебатах з громадянським суспільством у вівторок, 19 березня, відповідав на запитання про перспективи об'єднання двох держав. Він сказав, що це залежить від волі "обох народів".

"Президент Йоханніс ігнорує історичну правду і робить грубу помилку стосовно румунської діаспори. Підтверджуючи існування "молдовського народу", не дивлячись на чітку політику Румунії стосовно Молдови, президент ще раз демонструє невігластво щодо цієї країни, її європейського шляху і відносин з Румунією", - сказав Крістя.

"У Клауса Йоханніса є політичний і моральний обов'язок перед Республікою Молдова, який він вирішив заперечувати. Він був у Кишиневі один раз на початку мандата, а тепер стверджує, що румуни на обох берегах Прута можуть бути різними народами. Вперше офіційна особа Румунії висловлюється таким чином - проти політики Румунії щодо Молдови. Президенту Йоханнісу слід пояснити це усім румунами", - додав Крістя.

Росія веде тривожну діяльність в Румунії і намагається зашкодити - посол США

"Влада Бухареста заперечує існування "молдовського народу" і "молдовської мови" з історичної точки зору, що показує: існування двох різних держав не привело до створення окремого народу", - підкреслив депутат Європарламенту.

Президент Молдови Ігор Додон раніше заявляв, що об’єднання з Румунією означатиме громадянську війну в Молдові

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: