Німеччина: гнучкий графік роботи призводить до збільшення понаднормових годин

Вівторок, 5 березня 2019, 12:24

Проведене у Німеччині дослідження показує, що гнучкий робочий графік і можливість працювати з дому призводять до збільшення кількості робочих годин.

Такі дані у вівторок представив німецький Фонд Ганса Бьоклера, повідомляє Deutsche Welle.

Гнучкі умови праці є важливим політичним питанням у Німеччині. Міністр праці Губертус Гайль з лівоцентристської Соціал-демократичної партії (СДПН) наполягає на праві на роботу з дому.

Як показало дослідження, гнучкі умови праці скорочують кількість вільного часу як у жінок, так і в чоловіків. З’ясувалось також, що чоловіки і жінки з дітьми по-різному використовують гнучкі умови праці.

Гнучкість робочого графіку призводить до більш помітного збільшення понаднормових годин роботи у чоловіків, ніж у жінок. Чоловіки працюють по чотири додаткових години на тиждень, а жінки майже по одній, в той час як при роботі з дому чоловіки працюють по шість додаткових годин, а жінки - одну.

Для жінок з дітьми гнучкість робочого графіку означає, що вони витрачають більше часу на догляд за дітьми: в цілому три додаткових години на тиждень для жінок, що працюють вдома, і 1,5 години для тих, у кого гнучкий графік роботи.

Водночас частково або повністю гнучкий графік роботи для татів призвів до зменшення часу, витраченого на догляд за дітьми.

"Гнучкість роботи допомагає зробити роботу і сім'ю більш сумісними, але вона може одночасно зміцнити класичний поділ ролей між чоловіками і жінками чи навіть зробити їх сильнішими", - каже автор дослідження Івонн Лотт.

Лотт сказала, що вона підтримує крок СДПН щодо встановлення права на роботу з дому, пропонуючи інші зміни в політиці, щоб допомогти татам більше займатися доглядом за дітьми і поліпшити загальні умови роботи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: