В.о. командувача Нацгвардії України в Італії дав свідчення у справі Марківа

оновлено
П'ятниця, 17 травня 2019, 14:41

Виконуючий обов’язки командувача Національної гвардії Микола Балан сьогодні в італійському суді давав свідчення у справі нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Разом із в.о. командувача Національної гвардії Баланом ми тут для того, щоб дати суду свідчення на захист нашого хлопця, які доведуть його невинуватість", - написав у Twitter глава МВС України Арсен Аваков.

Аваков також прибув до суду в італійському місті Павія, але він не буде давати свідчення.

Балан заявив, що підрозділ, де служив Марків, виконував завдання з оборони телевежі на горі Карачун у Слов’янську.

"Бійці були озброєні стрілецькою зброєю і не мали тяжкої та далекобійної зброї, якою могло бути смертельно уражено італійського журналіста Андреа Рокеллі 24 травня 2014 року. До того ж, позиція, де відповідно до наказу свого командира ніс службу Віталій Марків, мала сектор спостереження (с.Андріївка) відмінний від того, де було вбито італійського фоторепортера (залізничний переїзд перед керамічним заводом). Цю позицію на той час займали бойовики-сепаратисти очолювані російським ватажком Гіркіним. Звідти постійно обстрілювали українські підрозділи на Карачуні", - розповів Балан.

Перше судове засідання відбулося 6 липня 2018 року.

Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії імені Кульчицького Віталія Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу Слов’янська в травні 2014 року. 

Військовий відкидає обвинувачення і заперечує свою причетність до смерті Рокеллі та його російського перекладача Андрія Миронова, який загинув тоді ж.

Сторона обвинувачення – батьки загиблого, журналістські організації Італії – наполягає на версії умисного вбивства фотокореспондента під час війни на Донбасі.

Товариства журналістів Італії 6 липня цього року висунули позов проти держави України у зв’язку із загибеллю їхнього колеги Андреа Рокеллі. Обвинувачення проти Віталія Марківа та держави України об’єднані в одну справу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: