Новий президент Литви Гітанас Науседа склав присягу

фото
П'ятниця, 12 липня 2019, 13:40

Гітанас Науседа склав присягу в парламенті і вступив на посаду президента Литовської Республіки.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Delfi.

За словами Науседи, частина мешканців країни не відчуває, що Литва історично "сьогодні переживає, напевно, найуспішніший і економічно найбагатший період в історії країни".

 

"Як, говорячи про Європу "двох швидкостей", ми не помітили, що створили Литву "двох швидкостей", - сказав президент.

"Важке кохання з Україною": як змінить політику Литви щодо Росії наступник Далі Грибаускайте

"Нам слід зрозуміти - держави добробуту не буде, якщо кожен з нас буде дбати лише про себе, якщо зростатиме соціальне відчуження, а люди будуть відчувати себе чужими у своїй країні", - сказав він.

Науседа обіцяв добиватися, щоб під час його терміну повноважень зменшився розрив між найбільш заможними і найбіднішими мешканцями, щоб стиралися регіональні відмінності.

 

У зовнішній політиці Науседа буде домагатися "ще глибшої євроатлантичної інтеграції і тісних відносин як з Євросоюзом, так і з США".

Президент також підкреслив, що Литві слід продовжувати посилення своїх оборонних потужностей. "Ми повинні підвищувати безпеку, виконуючи зобов'язання з фінансування оборонної системи країни, інвестуючи в оборонні потужності, збільшуючи чисельність регулярної армії і розширюючи активний резерв, а також число громадян, готових до оборони держави", - сказав Науседа.

Науседа змінив на посту президента Далю Грибаускайте, яка обіймала його два терміни повноважень, з 2009 року.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Литви Саулюс Скверняліс 9 липня повідомив про намір залишитися на своїй посаді, попри те, що у травні сказав, що залишить посаду глави уряду і продовжить роботу як член парламенту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: