Нуланд і не тільки: Байден оголосив номінантів на ключові посади у Держдепі

доповнено
Субота, 16 січня 2021, 17:46

Обраний президент США Джо Байден офіційно оголосив номінантів на посади у Державний департамент. Серед них - ветеранки дипломатичної служби Венді Шерман та Вікторія Нуланд.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в офіційному повідомленні перехідної команди Байдена.

Завданням нової команди буде "відновити та переосмислити американське лідерство, щоб підтримувати безпеку у нас вдома та за кордоном і реагувати на виклики нашого часу - від інфекційних хвороб до тероризму, Китаю, поширення ядерної зброї, кіберзагроз та зміни клімату".

"Ця різноманітна й досвідчена команда, яку очолить майбутній держсекретар Блінкен, втілює моє ключове переконання про те, що Америка найсильніша, коли співпрацює з нашими союзниками…. Я переконаний, що вони використають свої дипломатичні здібності й досвід, щоб відновити глобальне і моральне лідерство Америки. Америка повертається", - заявив Джо Байден. 

Досвідчену дипломатку Венді Шерман висувають на посаду заступника державного секретаря. Раніше вона працювала заступницею держсекретаря з політичних питань в адміністрації Обами і була провідною учасницею переговорів щодо угоди з Іраном.

Вікторію Нуланд, дипломата з 32-річним досвідом, номінують на роль заступниці державного секретаря з політичних питань. Вона також працювала в адміністрації Обами на посаді помічника державного секретаря з питань Європи та Євразії. Вікторія Нуланд - у "чорному списку" РФ, який передбачає заборону на в'їзд, у відповідь на персональні санкції США проти Росії.

Узра Зею (Uzra Zeya) номінують на заступницю з громадської безпеки, демократії та прав людини. Вона має понад 20 років дипломатичного досвіду у країнах Близького Сходу, Південної Азії та Європи.  

Бонні Дженкінз номінують на роль заступниці з питань контролю за озброєннями та міжнародної безпеки. Вона є досвідченим експертом з питань ядерного озброєння та раніше працювала у профільному агентстві Держдепартаменту - Бюро з міжнародної безпеки та нерозповсюдження ядерного озброєння.

Заступником з питань управління та ресурсів номінували Браяна МакКеона. Він був заступником радника з нацбезпеки Джо Байдена - віцепрезидента за адміністрації Барака Обами, а також був виконавчим секретарем та керівником апарату Ради національної безпеки. До роботи у виконавчій гілці влади, він близько 20 років працював з Джо Байденом у Сенаті, а загалом - близько 25 років. 

"Цим лідерам довіряють всередині країни і їх поважають у світі. Ці призначення сигналізують про те, що Америка знову готова до того, щоб бути лідером у світі, а не відступатися від справ", - наголошують у заяві.

Як повідомляє Associated Press, до команди увійдуть також Дерек Чоллет - як радник Державного департаменту; Салман Ахмед, колишній посадовець ООН та керівник стратегічного планування у Раді національної безпеки за президентства Барака Обами - як керівник планування політики; С’юзі Джордж, колишня старший помічник держсекретаря Мадлен Олбрайт, буде керівницею апарату держсекретаря Блінкена.

Речником Державного департаменту стане Нед Прайс (Ned Price). Він працював у Раді національної безпеки за адміністрації Барака Обами та у Центральному розвідувальному управлінні. Його заступницею буде Джаліна Портер (Jalina Porter).

Прайс і Портер збираються повернути практику щоденних пресбрифінгів. 

Читайте також: Команда Байдена: хто у США керуватиме міжнародною політикою та безпекою з 2021 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: