Росія закликала США припинити озброювати Україну і пригрозила наслідками - WP

П'ятниця, 15 квітня 2022, 13:37

Росія цього тижня направила Сполученим Штатам офіційну дипломатичну ноту з попередженням про те, що постачання США та НАТО "найчутливіших" систем озброєнь в Україну "підливають олії у вогонь" конфлікту і можуть призвести до "непередбачуваних наслідків".

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише видання The Washington Post, яке ознайомилося із копією документа.

Дипломатичний демарш стався після того, як президент Байден схвалив різке розширення спектру озброєнь, що поставляються Україні, пакет на $800 мільйонів, включаючи 155-мм гаубиці, безпілотники та бронетехніку, а також додаткові переносні зенітні та протитанкові засоби.

Документ під назвою "Про занепокоєння Росії у зв'язку з масованими постачаннями озброєння та військової техніки київському режиму", написаний російською мовою з наданим перекладом, було направлено до Держдепартаменту посольством Росії у Вашингтоні.

Серед предметів, які Росія визначила як "найчутливіші", були "реактивні системи залпового вогню", хоча вважається, що США та їхні союзники по НАТО не постачали цієї зброї Україні.

Росія звинуватила союзників у порушенні "жорстких принципів" перекидання озброєнь у зони конфлікту та в ігноруванні "загрози потрапляння високоточної зброї до рук радикальних націоналістів, екстремістів та бандитських формувань в Україні".

Москва звинуватила НАТО у спробі чинити тиск на Україну, щоб вона "відмовилася" від безплідних і поки що безуспішних переговорів з Росією, "щоб продовжити кровопролиття". У документі йшлося, що Вашингтон чинить тиск на інші країни, щоб вони припинили будь-яку військову та технічну співпрацю з Росією.

"Закликаємо США та їхніх союзників припинити безвідповідальну мілітаризацію України, яка тягне за собою непередбачувані наслідки для регіональної та міжнародної безпеки", — йдеться у ноті.

Держдепартамент відмовився офіційно коментувати зміст двосторінкової дипломатичної ноти або будь-яку відповідь США.

"Те, що росіяни говорять нам приватно, — це те саме, що ми говорили світові публічно — що величезний обсяг допомоги, яку ми надаємо нашим українським партнерам, виявляється надзвичайно ефективним", — сказав високопосадовець адміністрації на умовах анонімності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: