Столтенберг заявив про можливість гарантій безпеки для Швеції і Фінляндії ще до їх вступу в НАТО

Четвер, 28 квітня 2022, 11:19

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, якщо Фінляндія та Швеція подадуть заявки на вступ до Альянсу, то державам блоку вдасться знайти рішення щодо гарантій їхньої безпеки до моменту офіційного приєднання двох країн.

Про це Столтенберг сказав на пресконференції у Європарламенті в четвер, повідомляє "Європейська правда".

"Я впевнений, що ми будемо в змозі знайти фінальні домовленості для цього перехідного періоду - між тим, коли Фінляндія і Швеція подадуть заявку на вступ і до того часу, коли ратифікація буде фіналізована у всіх 30 парламентах країн-членів", - сказав Столтенберг.

Він підкреслив, що армії Фінляндії та Швеції вже відповідають стандартам НАТО, тому якщо дві держави вирішать приєднатись до блоку, їх будуть вітати в Альянсі, а сам процес приєднання пройде швидко.

"Якщо вони вирішать подати заявку, Фінляндію та Швецію приймуть з розпростертими обіймами в НАТО", - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, Фінляндія і Швеція, ймовірно, не чекатимуть саміту НАТО наприкінці червня і подадуть заявки на вступ до Альянсу вже у травні.

У Москві почали попереджати обидві країни про "наслідки" вступу.

Детальніше на цю тему - у статті Фінляндія відмовляється від нейтральності: як агресія РФ штовхає країну до вступу в НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: