Зеленський присвоїв польському місту Жешув звання "Місто-рятівник"

Неділя, 22 травня 2022, 16:26

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння польському місту Жешув звання "Місто-рятівник".

Про це він заявив у Верховній Раді на спеціальному засіданні за участю президента Польщі Анджея Дуди, повідомляє "Європейська правда" .

ОНОВЛЕНО: Ви можете переглянути також відео найважливіших фрагментів промови президента Польщі в українському перекладі.

"Перед цим виступом я підписав указ, який відзначає особливу роль польського міста Жешув. Я запровадив спеціальне почесне звання Місто-рятівник для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе для допомоги нам, для допомоги нашим людям, для допомоги нашій армії. Від імені всього українського народу я висловлюю велику подяку місту Жешуву – першому Місту-рятівнику.", - сказав він.

Зеленський також подякував польським діячам культури, спорту, духовенству та звичайним простим людям, які "підтримують нас – дають великі концерти, виходять на змагання з українською стрічкою, або приїжджають з Познані до Бучі, щоб просто пекти хліб".

"Я вірю, що незабаром українці й поляки зберуться за одним великим столом, щоб розділити між собою цей хліб. Розділити між собою найважливіші почуття – почуття миру. Розділити смак перемоги. Перемоги України. Спільної перемоги. І виголосити тост за вашу й нашу свободу", - сказав президент. 

Жешув, розташований недалеко від українського кордону, став своєрідним центром допомоги Україні після російського вторгнення.

Тут певний час працювало представництво ЄС після від'їзду з Києва, сюди прилітали військові літаки зі зброєю для української армії та для перевезення українських поранених на лікування.

Сюди також приїжджав президент США Джон Байден, який зустрічався з українцями, як залишили свої домівки через війну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: