У Чехії висловили застереження з приводу плану ЄС щодо нафтового ембарго проти РФ

Середа, 4 травня 2022, 13:17

Міністр промисловості і торгівлі Чехії Юзеф Сікела заявив про проблеми в пропозиції Єврокомісії щодо нафтового ембарго проти РФ.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Ceske Noviny.

"Зараз ми розглядаємо цю пропозицію. У ній немає всього, про що я просив. Сьогодні ми це обговоримо в уряді", - сказав Сікела.

"Ми маємо справу з низкою речей, щоб справедливо розподілити негативний вплив по Європі", - зазначив міністр. Він додав, що в пропозиції відсутній механізм розподілу нафти на випадок нестачі на європейському ринку.

За словами міністра транспорту Чехії Мартіна Купки, залежність від російської нафти менша, ніж від газу. "Це вимагатиме спільного європейського рішення, посилення імпорту нафти з інших джерел", - сказав він.

Міністр не став прогнозувати, чи може паливо подорожчати у зв'язку із санкціями: "Звичайно, в той час, коли на ринку менше нафти, можна було б очікувати зростання цін. Але ключовим буде також те, чи буде наступна поставка нафти з інших джерел".

Як повідомлялося, президентка Єврокомісії представила деталі шостого пакета санкцій проти Росії за її агресію проти України.

Урсула фон дер Ляєн пояснила, що поставки сирої нафти з РФ припиняться протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року.

"Таким чином, ми максимізуємо тиск на Росію, водночас мінімізуючи побічну шкоду для нас і наших партнерів по всьому світу. Бо щоб допомогти Україні, наша власна економіка має залишатися сильною", - заявила вона.

В угорському уряді заявили, що план Євросоюзу щодо повної заборони російської нафти незадовільний, оскільки загрожує енергетичній безпеці Угорщини.

Як повідомлялося, згідно з проєктом санкцій, винятки з нафтового ембарго надані Угорщині і Словаччині, які сильно залежать від російської нафти. Водночас, за прогнозами дипломатів, Чехія і Болгарія також значною мірою залежать від російської нафти і також можуть висловити невдоволення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: