У Німеччині змінили конституцію для створення оборонного спецфонду на 100 млрд євро 

П'ятниця, 10 червня 2022, 14:11

Бундесрат, представницький орган федеральних земель Німеччини, схвалив у п'ятницю, 10 червня, двома третинами голосів зміни до Основного закону країни задля розширення фінансування Бундесверу. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє DW.

Для внесення змін до Основного закону потрібна була більшість у дві третини голосів у Бундестазі та Бундесраті. Депутати Бундестагу зробили це минулого тижня.

Підтримані конституційні зміни передбачають запровадження нової статті Основного закону - 87а, що регламентує питання залучення додаткових кредитних коштів для створення спеціального фонду Бундесверу.

У Німеччині погодили деталі створення спецфонду для Бундесверу на 100 млрд євро

Завдяки цьому фонду фінансування німецької армії має збільшитися на 100 мільярдів євро, що вже невдовзі призведе до великомасштабного замовлення озброєнь.

Дотепер редакція Основного закону Німеччини фактично забороняла здійснювати нові структурні запозичення. Оскільки для фонду залучатимуться кредити, виникла потреба в поправках, за якими спецфонд Бундесверу не враховуватиметься у "борговому гальмі".

Спеціальний фонд на суму 100 мільярдів євро планується витратити насамперед для закупівлі нових літаків, гелікоптерів, кораблів, танків та боєприпасів. Крім того, ідеться й про закупівлю такого обладнання, як прилади нічного бачення та радіостанції. 

Канцлер Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду Бундесверу на 100 млрд євро та дотримання так званої двовідсоткової мети НАТО, яка має бути досягнута в середньому за кілька років, 27 лютого – після того, як Росія вторглася в Україну. 

Але погодити ініціативу вдалося лише наприкінці травня, заручившись підтримкою опозиційної ХДС/ХСС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: