Шольц зажадав від Вучича, щоб Сербія ввела санкції проти РФ

доповнено
П'ятниця, 10 червня 2022, 18:33

Під час переговорів у п’ятницю канцлер Німеччини Олаф Шольц зажадав від президента Сербії Александара Вучича, щоб його країна долучилася до санкцій, запроваджених у зв’язку з війною Росії проти України.

Про це Вучич заявив на пресконференції за підсумками зустрічі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на РТС.

За словами сербського президента, Шольц сказав йому про важливість ухвалення низки малих кроків, щоб "одного дня ми могли досягти більшого успіху".

"Я розповів про нашу позицію і особливості ситуації щодо Косово і Метохії, енергетики й традиційних відносин із Російською Федерацією", – додав Вучич.

Він водночас додав, що Німеччина запропонувала Сербії допомогу в розв’язанні проблем із енергоресурсами у зв’язку з обмеженням російського імпорту.

"Шольц був украй відвертим і запропонував допомогу Німеччини у вирішенні кризи, яку ми вже щодня відчуваємо, що стосується розбудови енергетичних спроможностей, які дозволять нам об’єднатися з рештою регіону, різноманітні шляхи диверсифікації енергії, інтерконектори", – сказав Вучич.

Своєю чергою Шольц зазначив, що вважає необхідним для всіх держав, що прагнуть членства в ЄС, долучитися до санкцій проти РФ.

"Ми розраховуємо, що санкції будуть запроваджені й тими державами, які рухаються в межах процесу вступу до ЄС", – сказав німецький канцлер на пресконференції після зустрічі з Вучичем.

Сербія не приєдналася до санкцій ЄС проти Росії та Білорусі, введених через війну в Україні.

Раніше Александар Вучич стверджував, що Сербія дуже страждає через відмову ввести санкції проти Росії. І попри те, що у випадку їх введення, "життя було б у десять разів кращим", Сербія буде до кінця ухилятися від цього кроку.

Він також заявив, що через часткове нафтове ембарго, запроваджене Європейським Союзом щодо Росії, країна втрачатиме щороку 600 мільйонів доларів.

У п'ятницю Вучич також провів переговори з міністром закордонних справ Угорщини Петером Сійярто, за підсумками яких сторони домовились про постачання 500 мільйонів кубометрів угорського газу до Сербії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: