Експрем’єр Словаччини хоче через референдум примусити уряд до відставки

П'ятниця, 10 червня 2022, 19:26

Експрем’єр Словаччини Роберт Фіцо намагається добитися загальнонаціонального референдуму, щоб відправити уряд у відставку та провести дострокові вибори - на яких має шанси разом із соратниками отримати достатньо голосів для формування уряду.

Про це повідомляє"Європейська правда" за матеріалом Aktuality.

Партія Фіцо Smer у п’ятницю оголосила, що хоче до кінця липня зібрати 350 тисяч підписів для організації референдуму 29 жовтня, паралельно з місцевими виборами. Таким чином він сподівається добитися виборів вже у 2023 році - на рік раніше.

Першим питанням хочуть винести "Чи ви погоджуєтеся, що уряд Словаччини має піти у відставку?", а другим - чи погодились би вони на зміну до конституції, яка дозволить шляхом референдуму або резолюції парламенту скликати дострокові вибори.  

Підтримку ідеї вже висловили соціал-демократи з Hlas-SD на чолі з Петером Пеллегріні, позапарламентська Словацька національна партія та рух "Республіка".

Це вже друга спроба Фіцо скликати референдум. Першу торік зупинив найвищий суд Словаччини, постановивши, що це суперечить основному закону.  

Останні опитування свідчать, що у разі дострокових виборів у Словаччині проросійська опозиція має високі шанси сформувати новий уряд - партії Пеллегріні та Фіцо набрали би найбільше голосів.

Фіцо, який вважається політиком-популістом, обіймав посаду прем'єр-міністра у 2006–2010 роках і знову з 2012 до 2018 року.

Він пішов у відставку після вбивства у 2018 році журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Куцяк розслідував можливу корупцію в уряді, коли його вбили. 

Вбивства спровокували великі вуличні протести, небачені з часів Оксамитової революції 1989 року в Чехословаччині, і політичну кризу, яка призвела до краху уряду.

У травні парламент Словаччини не дав згоди на арешт Фіцо у зв’язку зі звинуваченнями проти нього у зловживанні владою, створенні та підтримці злочинного угруповання та розкритті податкової таємниці.

Читайте також: Розворот від РФ: як Словаччина стала одним із головних союзників Києва

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: