У Фінляндії виступили за спільну з північними країнами протиповітряну оборону крайньої Півночі

Понеділок, 13 червня 2022, 13:26

Спікер фінського парламенту заявив, що Фінляндія, Швеція і Норвегія повинні розглянути можливість спільної протиповітряної оборони на територіях на північ від полярного кола в найближчі роки.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Якщо заявки Фінляндії та сусідньої Швеції на членство в НАТО будуть успішними, скандинавські країни вперше зможуть розглянути можливість організації частин своєї оборони спільно зі своїм спільним сусідом Норвегією, яка вже є членом НАТО.

"Ми всі троє – Швеція, Норвегія та Фінляндія – маємо відносно сильні військово-повітряні сили, і ми повинні контролювати наші кордони та повітряний простір", – сказав спікер Матті Ванханен, обговорюючи НАТО та політику безпеки з прем’єр-міністром Норвегії Йонасом Гаром Стьоре.

"Було б найбільш природним, що в найближчі роки спільний контроль повітряного простору стане звичним", – сказав Ванханен, колишній прем’єр-міністр Фінляндії.

Фінляндія та Швеція відмовилися від традиційної політики нейтралітету після російського вторгнення в Україну в лютому, намагаючись приєднатися до НАТО. Проте їхні заявки зустріли спротив з боку Туреччини, яка звинувачує їх у приховуванні терористів.

Прем'єр Норвегії сказав, що бачить простір для розширення транскордонного співробітництва Північних країн на крайній півночі у сферах за межами оборони, таких як енергетика та залізниця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: