Прем'єрка Естонії: єдність Європи на тлі агресії РФ підтримувати все важче

Понеділок, 6 червня 2022, 16:33

На думку прем’єр-міністерки Естонії Каї Каллас, через реакцію Європейського Союзу на вторгнення Росії в Україну європейську єдність стало все важче утримувати.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Каллас розповіла в інтерв’ю The Guardian.

"Спершу санкції створювали труднощі лише для Росії, але тепер ми доходимо до моменту, коли санкції є болючими і для наших країн. І тепер питання полягає в тому, як багато болю ми готові стерпіти. Для кожної країни відповідь різна. Єдність підтримувати дуже важко. Це стає робити все важче й важче через високу інфляцію і ціни на енергоресурси", – вважає естонська прем’єрка.

Каллас вважає, що єдність ЄС є важливішою за ціну, яку він заплатить за стримування Росії.

"Газ, може, і дорогий, а от воля – безцінна. Люди, які живуть у вільному світі, цього насправді не розуміють", – зазначила політикиня.

Принагідно прем’єрка Естонії вкотре розкритикувала президента Франції Емманюеля Макрона через дзвінок російському візаві Владіміру Путіну – раніше вона вже говорила, що такі розмови не мають сенсу.

"Я дуже непокоюсь передчасними закликами до припинення вогню чи миру, оскільки припинення вогню не означає, що на окупованих територіях (України) припиняться звірства. Ми вже тричі допускалися цієї помилки – в Грузії, на Донбасі та в Криму, і не можемо зробити цієї помилки знову", – вважає Каллас.

Як зазначалося, інфляція в Естонії стала найбільшою в єврозоні. Це стало однією з причин розвалу урядової коаліції: 3 червня Кая Каллас запропонувала президенту Алару Карісу відкликати усіх сімох міністрів від Центристської партії та ініціювала перемовини про нову коаліцію. За її словами, "останньою краплею" стало те, що коаліційні партнери не підтримали у парламенті заздалегідь погоджений проєкт про переведення початкової освіти на естонську мову.

4 червня в Естонії розпочалися перемовини про нову урядову коаліцію.

Правляча коаліція реформістів та центристів працювала з кінця січня 2021 року. Кожна партія мала в уряді по сім портфелів. Перші натяки на можливий розпад коаліції з’явилися в середині травня - коли центристи всупереч позиції партнерів внесли до парламенту законопроєкт про підвищення соцвиплат на дітей, а опозиція підтримала його. 

До попередньої коаліції входили центристи, EKRE та Isamaa. Цей уряд на чолі з прем'єром від центристів Юрі Ратасом "вбив" корупційний скандал.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: