Україна потребує гарантій щодо портів для відвантаження зерна - прем'єр Італії

Четвер, 9 червня 2022, 12:24

Глобальні зусилля щодо запобігання продовольчій кризі розпочинаються з українських чорноморських портів, і Києву потрібні гарантії того, що вони не будуть атаковані, щоб відновити відвантаження зерна.

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі у своєму виступі на міністерській зустрічі ОЕСР у Парижі, пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Нам необхідно розблокувати мільйони тонн зернових, які застрягли там через конфлікт. Посередницькі зусилля Організації Об'єднаних Націй та Туреччини є важливими кроками", - сказав Драгі.

"Ми маємо запропонувати президенту Зеленському необхідні йому гарантії, що порти не будуть атаковані", - додав він.

Драгі зазначив, що разом зі зростаючими цінами на енергоносії зростання цін на продукти харчування сприяє зростанню інфляції у багатих країнах, спонукаючи центральні банки підвищувати процентні ставки.

Він сказав, що ціни на енергоносії необхідно знизити, і що обмеження цін на імпорт російського газу, яке обговорювалося минулого тижня лідерами ЄС, допоможе стримати інфляцію та підвищити доходи європейців, а також зменшить приплив коштів до Москви.

Раніше міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо попередив, що російська блокада українських портів перешкоджає експорту пшениці і може призвести до загибелі "мільйонів" людей.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: