Словенія до кінця літа домовиться з Німеччиною про передання Україні радянської зброї

Вівторок, 12 липня 2022, 19:48

Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб заявив, що до кінця літа розраховує укласти з Німеччиною угоду про передання Україні озброєння радянського зразка.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Що стосується кругового обміну зброєю, цей процес, на жаль, затягнувся через зміну уряду в нашій країні. Але ми рішуче за це взялися і вже передали Україні деякі танки. Для нас ці розмови не заборонені. Навіть навпаки. Ми прискоримо цей процес", – сказав Голоб на пресконференції в Берліні у вівторок.

Про угоду з обміну зброєю між Німеччиною і Словенією стало відомо ще наприкінці квітня. Згідно з нею, Словенія мала надати Україні танки Т-72 радянського виробництва, а натомість отримати більш сучасну німецьку військову техніку.

Але пізніше партія тодішнього прем’єра Словенії Янеза Янші програла вибори, і про угоду публічно не згадувалося. Через кілька тижнів було сформовано новий уряд на чолі з Робертом Голобом.

Водночас у травні Spiegel писав, що Німеччина не змогла пообіцяти Словенії сучасної техніки, яку та просила – зокрема танки Leopard, натомість пропонуючи бронетранспортери Fuchs. Але Любляна не погодилася на такі умови.

Наприкінці червня міністр оборони Словенії Мар'ян Шарець заявив, що Любляна поставила в Україну автомати Калашникова, шоломи, бронежилети та 35 БМП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: