Іспанія проситиме Європарламент визнати каталанську своєю офіційною мовою

Четвер, 28 липня 2022, 10:31

Іспанський уряд звернеться до Європейського парламенту з проханням розглянути дозвіл на використання каталанської мови в залі засідань, що стане першим таким випадком для європейської регіональної мови.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Мадрид представить Раді парламенту в Брюсселі "технічно та фінансово життєздатну" пропозицію та працюватиме над тим, щоб зібрати більшість серед членів ради, щоб підтримати зміни, з метою їх схвалення до кінця року.

Іспанія розширить запит на використання в парламенті двох інших офіційних регіональних мов, баскської та галісійської, якщо про це попросять їхні регіональні уряди.

Для того, щоб мову було оголошено офіційною, необхідно, щоб уряд країни-члена ЄС подав про це чіткий запит і отримав одностайне схвалення від Ради ЄС, сказав речник парламенту.

Каталанська мова широко поширена в Каталонії разом з іспанською, а також використовується з певними варіаціями в двох сусідніх регіонах. ЇЇ використання було припинено під час диктатури генерала Франсіско Франко в Іспанії в 1939-1975 роках.

Сепаратистський уряд Каталонії намагається захистити та популяризувати використання каталанської мови після кількох недавніх судових баталій між громадянами та групами, які прагнуть обмежити її використання в державних школах.

Про план звернутися до Європейського парламенту за дозволом на її використання було оголошено після переговорів з іспанським лівим коаліційним урядом, який зайняв більш примирливий підхід до сепаратистів, ніж його консервативний попередник.

Наразі в Європейському парламенті є 24 офіційні мови, і будь-яка нова мова потребуватиме значних додаткових вимог щодо перекладу.

Каталонські націоналістичні партії вже давно наполягають на використанні своєї мови в європейських установах.

Вони стверджують, що північно-східний регіон Іспанії має більше населення - понад сім мільйонів людей - ніж країни ЄС, такі як Данія, Хорватія та Словенія, чиї національні мови використовуються в Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: