У Фінляндії встановили першу у світі "піщану батарею"

фото
Середа, 6 липня 2022, 19:13

Дослідники з Фінляндії створили і встановили першу у світі робочу "піщану батарею" – цей пристрій здатний протягом місяців зберігати зелену енергію і може потенційно вирішити проблему використання екологічно чистої енергії в різні пори року.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ВВС.

"Піщана батарея" працює за таким принципом: вона заряджається дешевою електроенергією, яку виробляють вітряні й сонячні електростанції за сприятливих умов, зберігає отримане тепло в піску, і вже його можна потім використовувати взимку для опалення будинків.

 
Фото: ВВС

Для роботи "піщана батарея" використовує близько 100 тонн звичайного будівельного піску – його засипають в елеватор, де і зберігається тепло.

Аналогічні "батареї" для збереження зеленої енергії вже існують, але для їхнього виробництва використовують літій, через що вони виходять дорогими, неекологічними й можуть зберігати лише обмежений запас електроенергії.

 
Фото: ВВС

Розробники пристрою наголошують, що він особливо актуальний для Фінляндії, яка має найбільший спільний кордон із Росією в Європі й потерпає від нестачі газу й електрики, які Москва перестала постачати після початку вступу Гельсінкі в НАТО.

Як повідомлялося, Європарламент підтримав ідею Єврокомісії вважати атомну енергію та газ "зеленими" за певних умов.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: