Словаччина слідом за Угорщиною заплатила за транзит російської нафти через Україну

Середа, 10 серпня 2022, 15:54

Постачання нафти з Росії до Словаччини відновиться у другій половині дня в середу після того, як компанія Slovnaft сплатила транзит через територію України.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Aktuality.

Російська компанія "Транснєфть" заявила, що відновить закачування нафти в південну гілку нафтопроводу "Дружба" о 15:00 за центральноєвропейським часом.

За даними видання, Україна підтвердила отримання плати за транзит російської нафти через її територію до Угорщини та Словаччини.

Slovnaft, дочірня угорської компанії MOL у Словаччині, здійснила платіж, щоб дозволити поновлення потоків до Словаччини.

Як повідомляє Reuters, міністр економіки Словаччини Річард Сулік заявив на пресконференції, що платіж Slovnaft був рішенням за серпень після того, як західний банк відмовився обробити платіж транзитного мита, зроблений Росією в Україну.

Україна заявила, що потоки нафти південною гілкою нафтопроводу "Дружба" відновляться пізніше в середу, якщо вона отримає компенсаційний платіж, сказав Сулік.

"Я не бачу за цим жодного додаткового політичного контексту, тому що його немає. Просто стався технічний збій чи неправильна оцінка. Таке буває", - сказав він.

"Мій український колега (міністр енергетики) запевнив мене сьогодні, що якщо гроші надійдуть, нафта потече сьогодні… Я очікую, що нафта потече найближчим часом", - додав він.

Призупинення трубопровідних потоків торкнулося також Чехії. Чеський нафтопереробний завод Unipetrol відмовився від коментарів, і поки не зрозуміло, чи поновляться потоки до Чеської Республіки.

Раніше російська нафтова компанія "Транснєфть" заявила, що Україна припинила транзит російської нафти через південну частину нафтопроводу "Дружба" через санкції, які унеможливили оплату послуг транзиту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: