Країни Північної Європи домовилися поглиблювати оборонну співпрацю

Понеділок, 15 серпня 2022, 18:55

Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Ісландія оголосили, що вони мають намір у майбутньому ще тісніше співпрацювати з питань безпеки та оборони.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у повідомленні на сайті норвезького уряду.

Політика безпеки була однією з головних тем сьогоднішньої зустрічі прем’єр-міністрів Північних країн в Осло. Країни домовилися й надалі розвивати співпрацю у сфері безпеки та оборони.

"Той факт, що Фінляндія та Швеція подали заявки на членство в НАТО, є історичним зрушенням для північної політики безпеки та оборонної співпраці. Мої амбіції — зробити і без того хорошу співпрацю ще тіснішою", — заявив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

"Ми повинні співпрацювати та діяти разом як союзники у можливій кризі та війні. Об’єднані Північні країни в НАТО додадуть нам більшої ваги в альянсі НАТО, а наші спільні цінності отримають більшу видимість і вплив", — додав він.

Під час сьогоднішньої зустрічі країни Північної Європи узгодили спільну декларацію про оборону та безпеку. У ній йдеться про те, як членство Швеції та Фінляндії в НАТО призведе до ефективнішого захисту Північного регіону. Також вказується, що Північні країни посилять спільні навчання та тренування та сприятимуть розвитку НАТО як військово-політичного альянсу.

Поточні сфери для посиленого співробітництва на ранньому етапі – це протиповітряна оборона, матеріально-технічне забезпечення та постачання, а також спільні навчання в скандинавських країнах і в контексті НАТО.

"Об’єднання країн Північної Європи в НАТО означає, що країни можуть отримати краще спільне розуміння ситуації в повітряному просторі та легше використовувати авіабази одна одної. Разом країни Північної Європи в НАТО матимуть значно більшу авіацію з кількох сотень сучасних бойових літаків" - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, на конференції північноєвропейських союзників з підтримки України на рівні міністрів оборони в Копенгагені було домовлено надати Києву додаткову підтримку в розмірі понад 11 мільярдів данських крон (1,5 мільярда євро).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: