У Польщі створили спеціальну слідчу групу через екологічне лихо на річці Одер

Середа, 17 серпня 2022, 16:04

Міністр юстиції та генпрокурор Польщі Збігнев Зьобро заявив, що прокуратура відкрила кримінальні провадження та створила спеціальну слідчу групу через екологічне лихо на річці Одер, аби з’ясувати, чи зробили відповідальні посадовці все належне у цій ситуації.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє PAP.

"Одразу ж після того, як у прокуратуру надійшло повідомлення про забруднення річки Одер, було порушено кримінальне провадження. 12 серпня за моїм розпорядженням для розслідування створили велику слідчу групу", - заявив Зьобро. 

Заступник генпрокурора Кшиштоф Серак зазначив, що забруднення річки, що призвело до масштабної загибелі риби, підпадає під ст. 128 кримінального кодексу. 

Слідчу групу назначив регіональний прокурор у Вроцлаві. До неї входять сім прокурорів та п’ять представників вроцлавської поліції.

Нагадаємо, з кінця липня у польській та німецькій частині річки Одер почала масово гинути риба. За останніми даними, озвученими Польщею, з річки за увесь цей час виловили понад 100 тонн мертвої риби. До очищувальних робіт залучили близько 200 військовослужбовців. У Польщі за допомогу у встановленні винуватців забруднення поліція виставила винагороду у мільйон злотих.

Німецька преса стверджує, що отруєння Одера досі залишається загадкою. Фахівці перевіряють 300 різних речовин, які могли спричинити катастрофу.

Відомо, що у воді не підтвердилась наявність ртуті, як говорилося раніше. З іншого боку, концентрація солей та значення рН сильно підвищені - разом це мало токсичний вплив на рибу.

Міністр клімату та навколишнього середовища Анна Москва оголосила, що зразки води, взяті з річки, також будуть відправлені в лабораторії за кордоном: у Чехії, Нідерландах і Великій Британії.

Західнопоморський воєвода Збігнев Богуцький сказав в ефірі TVN24, що в Одері вже бачать здорову рибу і це є обнадійливим сигналом. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: