Німеччину критикують за недостатню боротьбу з відмиванням грошей

Четвер, 25 серпня 2022, 17:16

Німеччина була піддана критиці з боку глобального наглядового органу за неспроможність зробити достатньо для боротьби з відмиванням грошей.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Звіт Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей  (FATF), глобального органу, який об’єднує країни від Сполучених Штатів до Китаю для боротьби з фінансовими злочинами, завдає удару по репутації Німеччини, яка пишається своєю чесністю.

Оцінка FATF підкреслює ряд недоліків, включаючи відсутність контролю над тими, хто оперує великими сумами грошей, такими як агенти з нерухомості, додаючи, що хоча Німеччина усвідомлювала ризики, вона не зробила достатньо для їх усунення.

FATF критикує, наприклад, неузгоджений характер нагляду, коли понад 300 регіональних органів влади відповідають за моніторинг таких гравців, а також брак персоналу.

Німеччина значно відстає від Франції, яку нещодавно також оцінила FATF. Поганий рейтинг означає, що Німеччині тепер доведеться щорічно звітувати органу в найближчі роки про прогрес у подоланні недоліків.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер визнав проблему і пообіцяв централізувати контроль, найняти додатковий персонал і модернізувати технології влади.

"Ми маємо справу з дрібною рибою, тоді як велика риба тікає", — сказав він журналістам на початку цього тижня перед публікацією звіту, додавши, що він посилить зусилля, щоб "стежити за грошима".

FATF заявила, що Німеччина притягнула до відповідальності близько 1000 осіб за відмивання грошей у 2020 році, незважаючи на відкриття понад 37 000 розслідувань.

У Німеччині більше банків, ніж в інших країнах Європейського Союзу, хоча багато німців віддають перевагу готівці, яка, за словами FATF, становить три чверті транзакцій. Верхнього обмеження розміру готівкових операцій немає.

FATF також відзначила ризики відмивання грошей через платежі хавала, що в перекладі з арабської означає "переказ". Система широко використовується на Близькому Сході, переміщуючи платежі через надійну мережу агентів, які працюють поза банками.

Згідно зі звітом, Німеччина має 11 мільйонів міжнародних мігрантів, що є третім показником за кількістю мігрантів у світі.

FATF закликала Німеччину вжити "додаткових заходів ... для більш ефективного пом'якшення ризиків, пов'язаних з готівковими та хавальними послугами".

Нагадаємо, у березні керівництво Верховної Ради попросило внести Росію до чорного списку Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: