В ЄС насторожені "нападом чарівності" у Будапешта і не поспішають розблоковувати кошти - ЗМІ

Понеділок, 12 вересня 2022, 15:59

Європейська комісія хоче побачити більше дій з боку Угорщини щодо посилення антикорупційних гарантій до того, як Брюссель погодиться розблокувати кошти ЄС на постковідне відновлення.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters з посиланням на джерела в ЄС.

Одне джерело назвало зусилля Будапешта з метою отримати доступ до коштів "нападом чарівності", але повідомило, що "негайного прориву" в переговорах з цього питання минулого тижня між офіційними особами ЄС і міністром юстиції Угорщини Юдіт Варга не сталося.

Європейська комісія не дозволяла Угорщині залучати гроші, призначені для допомоги економікам після пандемії COVID-19, звинувачуючи уряд Віктора Орбана в підриві верховенства права.

Напередодні переговорів Варги в Брюсселі минулої середи та четверга Угорщина оголосила, що створить антикорупційний орган і робочу групу за участю неурядових організацій для нагляду за витрачанням коштів Європейського Союзу.

Єврокомісія після зустрічей заявила, що розгляне пропозиції Будапешта.

Минулого тижня Варга заявила, що обіцянки Будапешта створити нове агентство по боротьбі з шахрайством має бути достатньо для того, щоб Брюссель розблокував близько 6 мільярдів євро у фондах стимулювання відновлення після пандемії COVID-19 і утримався від виділення ще більшої кількості грошей, призначених для Угорщини, зі спільного бюджету блоку на 2021-2027 роки.

Але джерела, знайомі з дискусіями Варги, висловили обережність.

"Давайте назвемо це нападом чарівності. Але диявол криється в деталях" - сказав чиновник ЄС.

Другий чиновник ЄС сказав, що пропозиції Угорщини є кроком у правильному напрямку, але імплементація є ключовою.

Але після багатьох років дедалі гостріших суперечок ЄС із Будапештом щодо демократичних стандартів, корупції, міграції та прав ЛГБТ+ третій чиновник ЄС сказав: "До Угорщини мало довіри".

За даними органу блоку по боротьбі з шахрайством OLAF, Угорщина мала порушення у майже 4% витрачання коштів ЄС у 2015-2019 роках, що є найбільшим показником серед 27 країн ЄС.

Європарламентарі, ймовірно, закликатимуть Єврокомісію не виводити Угорщину з-під пильного нагляду під час обговорення стану демократії та основних прав у цій країні.

Потім Комісія має до 21 вересня оцінити, чи достатньо останніх пропозицій з Будапешта, щоб зменшити її занепокоєння.

Якщо ні, Брюссель може рекомендувати іншим країнам ЄС покарати Будапешт за схемою блоку "гроші за демократію", яка впливає на все спільне фінансування блоку на суму 1,8 трильйона євро в 2021-2027 роках.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: