Сейм Латвії підтримав посилення правил видачі дозволів на проживання росіян і білорусів

Четвер, 15 вересня 2022, 18:26

У четвер, 15 вересня, Сейм Латвії концептуально підтримав поправки до закону про імміграцію, які передбачають зміну порядку запиту та продовження посвідки на тимчасове проживання для громадян Росії та Білорусі.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє LSM.lv.

Поправки покликані призупинити можливість продовження посвідок на тимчасове проживання для громадян Росії та Білорусі, які отримали посвідку на проживання на основі зроблених інвестицій або придбання нерухомості в Латвії.

Водночас планується встановити виняток, а саме можливість видавати посвідки на тимчасове проживання на підставі возз’єднання сім’ї, міжнародного захисту, працевлаштування, що визначається законодавством Європейського Союзу, національними інтересами чи гуманітарними міркуваннями.

Законопроєкт передбачає, що обмеження щодо громадян Білорусі вводяться у звуженому обсязі.

Ті громадяни Білорусі, які отримали посвідки на тимчасове проживання в 2020 і 2021 роках, коли Александр Лукашенко почав репресії проти громадян своєї країни, зможуть зберегти можливість жити в Латвії. Видача нових дозволів буде обмежена.

Зміни до закону плануються у відповідь на війну, яку Росія розпочала в Україні, а також на індивідуальні та економічні санкції, застосовані Євросоюзом проти Росії та Білорусі.

Сейм вже вирішив тимчасово призупинити початкову видачу посвідок на тимчасове проживання громадянам Росії та Білорусі. Враховуючи серйозність ситуації, а також ризики, пов'язані з імміграцією громадян Росії та Білорусі до Латвії, неприпустимо, щоб продовження вже виданих посвідок на тимчасове проживання також здійснювалося в звичайному порядку, стверджується в анотації законопроєкту.

Щоб зміни набули чинності, їх має прийняти Сейм у другому – остаточному – читанні.

Як повідомлялося, МВС Латвії підготувало поправки до Імміграційного закону, що передбачають припинення видачі повторних посвідок на проживання громадянам Росії та Білорусі до 30 червня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: