Рада Європи побачила новий рівень злочинів Росії за останні два дні

Понеділок, 10 жовтня 2022, 14:55

Три найвищі посадовці Ради Європи спільно виступили із заявою про неприпустимість нападів РФ на цивільних в Україні.

В розпорядженні "Європейської правди" є заява, підписана чинним главою Комітету міністрів Ради Європи Саймоном Ковені (ротаційна посада, зараз її обіймає міністр закордонних справ Ірландії), президентом ПАРЄ Тіні Коксом та генсеком Ради Європи Марією Пейчинович Бурич.

Вони наголосили, що бачать особливий рівень дій у останні 2 дні.

"Ми рішуче засуджуємо російські повітряні удари по населених пунктах в Україні протягом останніх двох днів, які призвели до численних жертв серед цивільного населення, включаючи багатьох дітей, а також до руйнування цивільної інфраструктури", - йдеться у заяві.

За словами очільників Ради Європи, такі невибіркові атаки "демонструють кричущу зневагу до людського життя" та "є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права (МГП)". "Вони не повинні залишатися безкарними",  - підкреслили у Раді Європи.

Обстріли цивільних є міжнародними злочинами за нормами МГП.

Рада Європи також закликала Російську Федерацію дотримуватися тимчасових заходів Європейського суду з прав людини, який раніше зобов’язав її  утримуватися  від нападів на цивільних осіб та цивільні об'єкти, у тому числі на житлові будинки.

"Військова агресія проти України вже занадто довго завдає великого болю і страждань. Ми закликаємо Росію припинити свою агресію, виконати свої зобов'язання за міжнародним правом та безумовно вивести свої війська з усієї території України", - йдеться у заяві.

Як повідомлялося, у понеділок відбувся масований ракетний обстріл України з ураженням цивільних об’єктів, однак українські посадовці стверджують, що Україна "не зламається".

Одночасно очікується загострення ситуації на півночі: Лукашенко анонсував повернення до Білорусі російських військових та пригрозив Україні, пообіцявши "Кримський міст-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: