Партія експрем’єра Чехії провалилася на виборах до верхньої палати парламенту

Неділя, 2 жовтня 2022, 11:30

Коаліція "Разом" (SPOLU), яку очолює чинний прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, перемогла за підсумками виборів до верхньої палати парламенту – Сенату, здобувши 20 із 27 мандатів, які переобиралися.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Expats.cz.

За результатами першого туру виборів до Сенату минулого тижня, на яких чехи переобирають третину верхньої палати парламенту, більшість голосів здобули 17 кандидатів від партії ANO колишнього прем’єра Андрея Бабіша. Але у другому турі в суботу перемогли лише три кандидати від ANO.

Найбільшу перемогу блок "Разом" здобув в окрузі Їглава, де спікер Сенату Мілош Вистрчил отримав майже 60% голосів переміг кандидатку від партії Бабіша Яну Надьову, що разом із експрем’єром є звинуваченою у справі щодо махінацій із субвенціями ЄС.

У результаті коаліція отримала мінімальну більшість – 41 з 81 місць у Сенаті. Водночас їхні партнери зазнали втрат: Партія піратів не виграла жодного мандату, а від STAN було обрано лише одного кандидата із шістьох.

Бабіш уже визнав, що розчарований результатами виборів, але заявив, що кандидати від ANO програли з мінімальним відривом, а його партія була переможцем на місцевих виборах, які відбулися паралельно з першим туром виборів до Сенату.

Більше про це читайте тут: Шанс на реванш: як дружня до України влада Чехії встояла перед "друзями Путіна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: