ЄС оголосив пакет енергетичної підтримки Західних Балкан на 500 млн євро

Четвер, 27 жовтня 2022, 14:57

Європейський Союз пообіцяв виділити 500 мільйонів євро на покращення енергетичної інфраструктури на Західних Балканах.

Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у середу під час візиту у Північну Македонію, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

За словами фон дер Ляєн, допомога стартує з 80 мільйонів євро у вигляді негайної бюджетної підтримки Північній Македонії, щоб "допомогти впоратися з наслідками високих цін на енергоносії".

Смуга перешкод на шляху до ЄС: досвід Західних Балкан, що має допомогти Україні

"Але, звісно, ​​буде більше. Наприклад, усьому регіону виділено 500 мільйонів євро у вигляді грантів для інвестицій в енергетичні зв’язки, енергоефективність і, звичайно ж, відновлювані джерела енергії", - сказала фон дер Ляєн, наголосивши на важливості незалежності від російських енергоносіїв.

Ця новина, ймовірно, стане довгоочікуваним полегшенням для багатьох країн Західних Балкан, включаючи Північну Македонію, де внутрішнє виробництво електроенергії задовольняє лише дві третини річних потреб.

Більшість країн Західних Балкан, включаючи Північну Македонію, перебувають на різних стадіях переговорів про вступ до ЄС, причому деякі країни вже понад десять років є офіційними кандидатами на вступ.

Офіційні особи ЄС неодноразово заявляли, що країни Західних Балкан є частиною європейської сім'ї, незважаючи на тривалий процес вступу.

Експерти попереджають, що інтеграційний процес, який зайшов у глухий кут, спровокував зростання євроскептицизму, залишивши місце для зростання російського впливу в регіоні.

Візит у середу став другою поїздкою фон дер Ляєн до Скоп'є цього року. У липні вона виступила у македонському парламенті напередодні офіційного початку переговорів між Північною Македонією та ЄС. Найближчими днями голова Єврокомісії відвідає Албанію, Косово, Чорногорію та Сербію.

Як повідомлялося, країни Західних Балкан на шляху до ЄС планують домовленість про взаємний безвіз.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: