Міністри оборони 10 країн Європи обговорили пошкодження "Північних потоків" та захист інфраструктури

Понеділок, 3 жовтня 2022, 23:14

Міністри оборони країни Об’єднаних експедиційних сил – формату, що об’єднує 10 держав Балтії та Північної Європи з Британією – в понеділок провели віртуальну зустріч у зв’язку з пошкодженням "Північних потоків" у Балтійському морі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на спільну заяву Об’єднаних експедиційних сил за підсумками зустрічі.

Під час зустрічі представники оборонних відомств обмінялися оцінками "кричущих і безвідповідальних атак на критично важливі об'єкти цивільної інфраструктури".

"Об'єднані сили обговорюють заходи безпеки після цього інциденту, зокрема посилення морської присутності та розвідувально-наглядової діяльності. Вони прагнутимуть стримувати подальші подібні дії, знижувати хвилювання союзників і виявляти колективну відданість безпеці і стабільності в регіоні", – зазначається там.

Швеція відправила спецсудно до місць витоків на "Північному потоці"

Об’єднані експедиційні сили — це військовий формат на чолі зі Сполученим Королівством. Сили можуть складатися, якщо необхідно, з Данії, Фінляндії, Естонії, Ісландії, Латвії, Литви, Нідерландів, Швеції та Норвегії.

Як відомо, у Європі вважають інциденти на гілках російського газопроводу наслідком умисних дій. Президент США Джо Байден назвав пошкодження російських газогонів "Північний потік-1" та "Північний потік-2" свідомим актом диверсії, що стало першою подібною заявою американської сторони.

Водночас РФ почала розслідувати інциденти як "акт міжнародного тероризму", а Владімір Путін звинуватив Сполучені Штати в організації вибухів на газопроводах.

Читайте також: Росія грає ва-банк: які наслідки матимуть вибухи на "Північних потоках".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: