Греція та Кіпр підтримали обмеження цін на російську нафту, проти лише Мальта – ЗМІ

Вівторок, 4 жовтня 2022, 20:01

Кількість країн-членів ЄС, які виступають проти обмеження цін на закупівлю російської нафти, зменшилася: Греція та Кіпр тепер підтримують цей крок, проти лишається лише Мальта.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Європейський Союз прагне узгодити восьмий пакет санкцій до саміту лідерів ЄС у Празі наприкінці цього тижня, щоб запровадити заходи у відповідь на анексію Росією чотирьох областей України. Серед пропонованих заходів міститься й запровадження граничної ціни на російську нафту.

Греція, Кіпр і Мальта протягом останніх тижнів висловлювали занепокоєння, що обмеження на транспортування російської нафти непропорційно вдарить по їхній економіці. Але під час зустрічі послів ЄС у Брюсселі в понеділок, за словами поінформованих співрозмовників Euractiv, Афіни й Нікосія зняли свою опозицію – таким чином Мальта залишилася єдиною в ЄС, хто виступає проти.

Водночас Угорщина, яка протягом місяців гальмувала затвердження санкцій ЄС, у понеділок не висловила серйозних заперечень проти нового пакету. Хоча, не виключають джерела Euractiv, вона може зробити це далі.

Згідно з поточним проєктом санкцій, йдеться про запровадження заборони на транспортування російської нафти, але з виключенням для нафти, ціна якої дорівнює або нижче рівня, встановленого країнами "Групи семи".

Як повідомлялося, посли країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі в понеділок не досягли домовленості щодо восьмого пакета санкцій проти РФ, тож продовжать дискусії у вівторок.

Минулого тижня Єврокомісія запропонувала нові санкції проти Росії, зокрема більш жорсткі торговельні обмеження та обмеження цін на нафту для третіх країн. Запропоновані санкції не передбачають більш жорстких заходів, включаючи заборону на імпорт російських алмазів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: