В Естонії готові до незаконного перетину кордону на тлі черг українців з боку РФ

Середа, 5 жовтня 2022, 09:43

Глава МВС Естонії заявив про готовність до напливу українських біженців і можливого незаконного перетину кордону.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Через прикордонні пункти Лухамаа і Койдула в Естонію щодня в'їжджають 500-600 українських біженців.

Після відвідин прикордонного пункту Лухамаа у вівторок представники силових структур констатували, що прикордонники готові приймати набагато більше військових біженців. Також є готовність стримати масовий незаконний перетин зеленого кордону.

"Що стосується масового перетину кордону, незаконного, то Департамент поліції та прикордонної охорони разом із Кайтселійтом (добровольчі воєнізовані формування Естонії. - Ред.) до цього підготовлені. Нещодавно також відбулися великі навчання. Крім того, було внесено необхідні поправки до закону, що дозволяють масово пропускати через кордон і тримати ситуацію під контролем. Вважаю, що ми до такого готові", - сказав міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс.

На російському боці можливості потрапити до Естонії очікують кілька тисяч українських біженців.

"Головне, що їм потрібно, це зігрітися, поїсти, отримати інформацію, як їхати далі, якщо вони не знають, де їхній автобус. І за потреби медичну допомогу. Не потрібно надсилати сюди ковдри, більшість цих людей не хочуть залишатися в Естонії. Тих, хто хоче, автобусом довозять до Тарту, їх там приймають у центрі і ними опікуються. Інші хочуть просто зігрітися і рушити далі в Європу", - пояснив Ляенеметс.

За даними естонських прикордонників, з 21 вересня в Естонію в'їхали 7372 українці. Повільність у переході кордону прикордонники пояснюють діями російської сторони. Через це тисячі людей змушені по кілька днів чекати в чергах просто неба. Схожа ситуація спостерігається і на кордоні РФ з Латвією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: