Прем’єри Нідерландів та Албанії розповіли, чому підтримують новий формат європейської співпраці

Середа, 5 жовтня 2022, 13:36

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте і прем’єр Албанії - яка ще не є членом ЄС - Еді Рама опублікували спільну колонку у Politico, в якій висловлюють підтримку ідеї президента Франції про створення Європейської політичної спільноти як нового формату співпраці у Європі. 

Про це повідомляє "Європейська правда".

Вони зазначають, що 24 лютого повернуло європейців до розуміння, що безпека на континенті не є чимось гарантованим та що на тлі цього виклику потрібно згуртуватися - і в допомозі Україні, і в тому, щоби захищати демократію і спільні цінності. 

"Потреба у сильній, постійній, об’єднаній європейській відповіді дуже очевидна. Тож ми повністю підтримуємо пропозицію президента Франції Еммануеля Макрона про Європейську політичну спільноту. Це має бути формат, в якому усі демократичні країни Європи можуть обговорювати спільні занепокоєння та виклики і продумувати рішення. Він має бути не забюрократизованим, а гнучким, і керуватись не зафіксованим порядком денним, а пріоритетами, які стосуються всіх нас - як війна в Україні, залежність від енергоресурсів, продовольча безпека", - пишуть прем’єри. 

Вони зазначають, що цей формат не має перетинатися з регіональними організаціями, які вже є, чи витісняти узгоджену процедуру наближення до ЄС для країн-кандидатів, а бути форматом "де можна зустрічатися і вирішувати справи, як членам ЄС, так і не-членам". 

"Ми дуже очікуємо першої зустрічі у чудовому місті Прага 6 жовтня, і ми переконані, що у нас є важливий і амбітний порядок денний для обговорення вже від початку", - зазначають Рютте й Рама. 

Серед тем вони згадують енергетичну й транспортну співпрацю, торгівлю всередині ЄС, інвестиції у кліматично нейтральну енергетику, що заодно допоможе позбутися залежності від РФ, механізми реагування на високі ціни на енергоносії, кліматичні зміни, кібербезпеку, інвестиції в освіту та інше. 

"Європейська політична спільнота - це дуже важлива для нас можливість разом обговорити виклики, що постали перед нами. Європа має визначати своє власне майбутнє, а єдиний спосіб зробити це - це співпраця демократичних членів європейської родини. Співпраця робить нас сильнішими, збільшує нашу безпеку та добробут. Тож нехай у Празі буде засновано форум, який буде інклюзивним та ефективним. Можете розраховувати на нашу допомогу у тому, щоб досягти цього", - підсумовують прем’єри Нідерландів та Албанії. 

Як повідомлялося, у ЄС підтвердили запрошення України та Британії на перше засідання нового політичного формату.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: