Британія, Ірландія та ЄС поновлять перемовини щодо умов для Північної Ірландії після Brexit

Четвер, 6 жовтня 2022, 08:51

Британія, Ірландія та ЄС поновлять перемовини для вирішення тривалої суперечки про те, як має застосовуватися угода про Brexit для Північної Ірландії.

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

5 жовтня міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковні розповів, що наступного дня зустрінеться у Лондоні з британським колегою Джеймсом Клеверлі та у п’ятницю відбудеться міжурядова конференція за участі секретаря з питань Північної Ірландії.  

"ЄС продемонстрував готовність до компромісів і реагування на обгрунтовані хвилювання з Північної Ірландії. Залишається побачити, чи новий британський уряд готовий до компромісів для того, щоб досягти домовленості", - зазначив Ковні. 

Нагадаємо, головним питанням суперечки є митний кордон між ЄС та Британією на острові Ірландія після Brexit. Задля дотримання умов угоди 1998 року, що поклала край тривалому конфлікту у регіоні, "жорсткий" кордон між Ірландією та Північною Ірландією вирішили не повертати, натомість митні перевірки мали відбуватися у портах Північної Ірландії. Проте цей результат розлютив північноірландських юніоністів, які вбачають у цьому посягання на належність регіону до складу Сполученого Королівства, на додачу до економічних труднощів. У підсумку юніоністи вимагають від Лондона переглянути чи зовсім скасувати дію Північноірландського протоколу - частину угоди про Brexit, де прописані ці умови. 

Детальніше на цю тему - у статті Ірландський глухий кут: як Борис Джонсон створив проблему для Британії та ЄС

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: