Норвегія планує збільшити оборонний бюджет майже на 10%

Четвер, 6 жовтня 2022, 13:49

Уряд держави-члена НАТО Норвегії запропонував у четвер збільшити оборонний бюджет на наступний рік на майже 10% після вторгнення Росії в Україну.

Про це повідомило агентство AFP, пише "Європейська правда".

Скандинавська країна планує використати додаткові ресурси для зміцнення своєї військової розвідки, поповнення запасів боєприпасів та посилення національної гвардії.

У проєкті бюджету на 2023 рік лівоцентристський уряд запропонував витратити на оборону 75,8 млрд норвезьких крон (7,2 млрд доларів), що на 6,8 млрд крон більше, ніж у 2022 році.

"Агресивна війна Росії проти України становить загрозу безпеці Норвегії та Європи. Війна вже мала серйозні політичні, економічні та гуманітарні наслідки для безпеки", - заявив міністр оборони Бйорн Арільд Грам.

Частину додаткових коштів також буде використано для заміни озброєння, яке було передане Україні, та для додаткових постачань Україні у 2023 році.

На сьогодні Норвегія надала Києву 22 гаубиці, протитанкові засоби та зенітно-ракетні комплекси, легку бронетехніку, особисте спорядження військовим.

Як повідомлялося, Норвегія та Велика Британія об’єднали зусилля для мікродронів Black Hornet норвезького виробництва, які передадуть Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: