Чотири молдовські підприємства пов'язані з оборонним сектором РФ – розслідування

П'ятниця, 7 жовтня 2022, 17:35

Щонайменше чотири підприємства Молдови пов’язані з російськими військовими державними корпораціями, які перебувають під санкціями Європейського Союзу через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в розслідуванні незалежного проєкту RISE Moldova.

Зазначається, що молдовські компанії виробляють різні дрібні деталі, які можуть використовуватися для складання російської військової техніки. Йдеться про мікроелектроніку та комплектуючі для авіаційних двигунів, зокрема для винищувачів МіГ, а також ракет.

При цьому в Молдові офіційно зареєстровано 898 компаній, пов'язаних із фізичними та юридичними особами з Російської Федерації. А загальний обсяг прямих російських інвестицій у Молдову, за підрахунками молдовського Нацбанку, склав понад 820 мільйонів доларів, що становить майже 20% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій.

Оскільки Молдова не приєдналася до санкцій ЄС проти Росії через вразливість власної економіки, важливість молдовських компаній, які співпрацюють із російськими корпораціями, суттєво виросла, констатують у RISE Moldova.

Одна з таких компаній – "Топаз", розташований у Кишиневі. У радянську добу він виготовляв техніку для військово-промислового комплексу, зараз же його активи належать Об’єднаній двигунобудівній корпорації (ОДК), що входить до складу російської держкорпорації "Ростех".

ОДК також належить завод "Прибор" у Бендерах, який виготовляє газоперекачувальні установки, роторно-вихрові насоси і нестандартизовану спецтехніку. У березні 2022 року завод подав заявку на отримання дозволу на експорт продукції до Росії.

Ще один завод у Бендерах, "Бендерський машинобудівний завод", співпрацює з Росією через "Авіамзкомплект", яка придбала його у 2006 році – і своєю чергою співпрацює з російською корпорацією "Тактичне ракетне озброєння". Саме ракетами цієї корпорації було зокрема знищено міст в місті Затока Одеської області. "Бендерський машинобудівний завод" відмовився надати журналістам інформацію про свою нинішню діяльність.

Також RISE Moldova знайшла зв’язок із Росією в машинобудівного заводу ASPA, який розташований в Оргеї в центральній Молдові. За часів СРСР ASPA виготовляв деталі для винищувачів МіГ. До кінця травня 2022 року він мав дозвіл на експорт стратегічних товарів у РФ. Водночас адміністратор ASPA Георге Смокіне стверджує, що через війну й обмеження підприємство не постачало продукцію в Росію.

Читайте також: Найважливіше про Молдову. Чому сусідня держава часом діє не так, як ми чекаємо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: