Британія слідом за Францією достроково виводить свій контингент з Малі

Понеділок, 14 листопада 2022, 20:58

Велика Британія оголосила про дострокове виведення свого контингенту чисельністю близько 250 військовослужбовців із Малі, де він брав участь у контртерористичній місії під егідою ООН.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Times.

Британський контингент був розгорнутий на сході Малі, в місті Гао, в межах операції "Ньюком" у 2020 році. За словами тодішнього прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона, цим жестом Лондон прагнув показати, що може діяти як "сила добра".

Британські військові брали участь у багатовимірній інтегрованій місії ООН зі стабілізації в Малі (MINUSMA) у складі контингенту з 11,7 тисячі військовослужбовців із 65 країн. Також вони надали три вертольоти Chinook на підтримку французьким силам.

Минулого тижня про виведення частини свого контингенту із африканського регіону Сахель оголосила Франція, яка з 2013 року здійснювала там контртерористичну операцію "Бархан".

Після того як у 2020 році до влади в Малі прийшла військова хунта, країна почала зближення з Росією й усе більше висловлювала невдоволення французькими військовими. До того ж, військове керівництво Малі звернулося до російської ПВК "Вагнера" для допомоги в наведенні порядку.

При цьому близько трьох тисяч французьких солдатів залишаються в Буркіна-Фасо, Чаді та Нігері, й планів щодо скорочення їхньої чисельності на найближчий час немає.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: