Поляки підтримують демонтаж радянських пам'ятників

Субота, 19 листопада 2022, 11:56

Майже половина поляків позитивно оцінює демонтаж так званих "пам'ятників вдячності" Червоній армії, які будувалися в 1945-89 роках.

Такими є дані опитування Kantar Public для Інституту національної пам'яті Польщі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на PAP.

На заклик голови Інституту національної пам’яті Кароля Навроцького з початку березня на території Польщі демонтували 25 з 60 комуністичних об’єктів пропаганди.

43% респондентів вважать, що демонтаж радянських пам’ятників у Польщі потрібен, 10% - дотримуються протилежної думки. 49% респондентів визнає знесення пам’ятників за відповідні дії.

45% опитаних позитивно оцінюють роботу Інституту національної пам’яті у цьому відношенні, лише 8% дають негативну оцінку.

Демонтаж пам'ятників є практичною реалізацією закону від 1 квітня 2016 року про заборону пропаганди комуністичного або іншого тоталітарного режиму в назвах структурних підрозділів, допоміжних підрозділів комунальної власності, будинках, спорудах, об'єктах та обладнанні комунальної власності та пам'ятниках. 

Нагадаємо, наприкінці жовтня у Польщі провели демонтаж радянських пам’ятників одночасно у чотирьох містах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: