Путін розповів про "гарантії України" й умову виходу із "зернової угоди"

Середа, 2 листопада 2022, 16:59

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва може вийти із Чорноморської зернової ініціативи в разі, якщо Україна порушить надані нею гарантії не використовувати "зерновий коридор" для атак на Чорноморський флот РФ.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Путін сказав на оперативній нараді з Радою безпеки Росії в середу.

Він повторив твердження роспропаганди про те, що Україна начебто використала "зерновий коридор" для "нанесення ударів по Чорноморському флоту Росії, і в зв'язку з цим було ухвалене рішення призупинити нашу участь у цих зернових конвоях".

"Ми зажадали від української сторони запевнень і гарантій у тому, що нічого подібного в майбутньому відбуватися не буде, що гуманітарні коридори не будуть використовуватися для військових цілей. Посередниками в проясненні цієї ситуації виступили наші турецькі партнери, і по лінії міністерства оборони отримано інформацію від турецької сторони про те, що такі запевнення Україна дала – у невикористанні цих гуманітарних коридорів для військових цілей", – заявив Путін.

Російський президент стверджує, що Москва може вийти із "зернової угоди", якщо Україна порушить "зобов’язання" не нападати на російські кораблі з використанням "зернового коридору".

"Якщо ми в майбутньому в разі порушення Україною своїх зобов'язань вийдемо з цієї угоди, ми весь обсяг, який було досі поставлено з території України на адресу найбідніших країн, поставимо безоплатно", – додав він.

Нагадаємо, після удару по кораблях Чорноморського флоту в окупованому Севастополі Росія заявила про призупинення своєї участі у зерновій ініціативі. В ООН після цього заявили, що домовленість все одно залишається чинною і інспектори організації продовжать перевірку суден. 

Як писала ЄП у своїй статті, "зернова угода", могла б працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана.

Путін вже наступного дня почав натякати, що РФ готова повернутися до угоди. А в середу про відновлення Москвою участі в ініціативі заявили турецька та російська сторони. 

Читайте детальніше про те, чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики.

Дивіться також нове відео ЄвроПравди: Зернова угода без РФ? Вже працює - кораблі пішли! Чи дотисне Туреччина?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: