Естонія вимагатиме на рівні ЄС нижчої граничної ціни на російську нафту

Четвер, 24 листопада 2022, 15:42

Естонія у ЄС буде наполягати на встановленні нижчої граничної ціни на російську нафту, аніж пропонують країни Групи семи, і натякає на можливість застосувати своє право вето.

Як повідомляє ERR, з такою заявою виступив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

"Сімка" запропонувала обмеження на рівні 65-70 доларів за барель.

"З точки зору Естонії, такий ціновий горизонт недостатньо амбітний, враховуючи також те, що у ЄС нам поки не вдалося досягти згоди щодо санкцій проти Росії… Безперечно, з нашого боку буде виправданим чітко висловити свою позицію у такому питанні життя й смерті, як ця війна. Тож дискусії триватимуть", - зазначив Урмас Рейнсалу.   

За інформацією агенства Reuters, нижчої граничної ціни на російську нафту хотіли б також щонайменш Латвія та Польща. Оскільки собівартість російської нафти - близько 20 доларів за барель, запропонований G7 ліміт все одно залишить Кремлю суттєві доходи. За даними Politico та Reuters, Польща пропонує встановити обмеження на рівні 30 доларів. 

Втім, за неофіційними даними агентств, більшість країн ЄС згодні з пропозицією "сімки", а окремі країни - Греція, Кіпр і Мальта, які мають великий флот нафтових танкерів - вважають і ціну на рівні 70 доларів надмірним кроком та вимагають для себе компенсацій або більшого перехідного періоду.

Як повідомлялося, на зустрічі 24 листопада міністри енергетики країн Євросоюзу не домовилися щодо встановлення верхньої межі ціни на російську нафту і проведуть нову зустріч у грудні.

ЄС та G7 сподівалися погодити цінову стелю у середу, але для затвердження рішення потрібна підтримка всіх держав-членів ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: