У Молдові проросійська опозиція не змогла "проштовхнути" вотум недовіри міністру юстиції

П'ятниця, 25 листопада 2022, 10:01

Соціалісти й комуністи у парламенті Молдови не змогли "проштовхнути" вотум недовіри міністру юстиції Серджіу Литвиненко.

Про це повідомляє Newsmaker, пише "Європейська правда".

На засіданні 24 листопада депутати розглянули ініціативу Блоку комуністів і соціалістів про вотум недовіри міністру на підставі злитого у мережу нібито особистого листування міністра. 

Парламент відхилив вотум недовіри, за проголосували опозиційні депутати і один депутат від партії Санду PAS Александр Трубка - який потім сказав, що помилився і хотів голосувати проти.

Опозиційні депутати під час обговорення на підставі злитого листування звинувачували Литвиненка у втручанні в конкурси для встановлення політичного контролю над судовою системою, що створює підстави для недовіри до неї. 

Литвиненко заявив, що вотум недовіри проти нього виснула "група крадіїв руками депутатів", та відкинув звинувачення про нібито відсутність у прокуратури свободи дій. 

"Я вважаю, що прокуратура отримала незалежність, якої ніколи не мала. Усі олігархічні групи перебувають під слідством. Чи це підстава говорити про втрату незалежності? Не думаю, що громадяни погодилися би з цим", - зазначив міністр юстиції. 

Відповідаючи на запитання опозиції щодо листування, він сказав, що у цій історії змішали правду, часткову правду і брехню. 

Він додав, що розуміє бажання суспільства швидше бачити результати, але специфіка сфери вимагає дуже ретельної підготовки доказів. "Ви можете запитувати, чому крадії не сидять у в’язниці, якщо увесь світ знає, що вони крадії. Але ми маємо усе робити по закону, щоб у них не було способу уникнути в’язниці", - додав Литвиненко.

Нагадаємо, у спецслужбі Молдови заявили, що, за попередніми даними, витік інформації з Telegram-каналів молдовських топ-політиків був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є вихідці з РФ.

Як відомо, останнім часом у Молдові активізували свої антиурядові протести проросійська Партія соціалістів експрезидента Ігоря Додона і популістська партія "Шор", яка стає все більш успішним їхнім конкурентом за роль "головного союзника" Росії у Молдові. 

У зв’язку з цим в уряді ініціювали подання до Конституційного суду про визнання партії "Шор" незаконною через її фінансування коштами незрозумілого походження. 

ЄвроПравда детально розповідала про це у відеоблозі та у статті: Атака на Молдову. Як газ та гроші Кремля стали зброєю війни з прозахідною владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: