ЄС у грудні може надати Боснії та Герцеговині статус країни-кандидата на вступ

Вівторок, 29 листопада 2022, 08:26

Боснія і Герцеговина може отримати статус кандидата на вступ до ЄС наступного місяця, якщо вона виконає умови, нещодавно висунуті Європейською комісією.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення Олівер Варгеї, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Після переговорів з президією Боснії в Сараєво, Варгеї сказав, що Європейська комісія "хоче бачити чіткі результати, про які вона зможе доповісти Раді ЄС, яка збереться в грудні".

У жовтні Європейська комісія рекомендувала надати Боснії і Герцеговині статус кандидата на вступ до ЄС, але додала список з восьми умов, які, на її думку, допоможуть зміцнити демократію в країні. Очікується, що рішення буде прийнято, коли лідери ЄС зберуться на черговий саміт ЄС в середині грудня, відразу після вирішального саміту ЄС-Західні Балкани в Тирані 6 грудня.

Умови в основному пов'язані з 14 пріоритетами, які Європейська комісія представила у 2019 році у своєму висновку щодо готовності БіГ стати країною-кандидатом.

У Сараєво Варгеї повторив, що для того, щоб рішення відбулося в грудні, Боснія і Герцеговина повинна спочатку виконати ці умови.

Серед них, зокрема, боротьба з корупцією та організованою злочинністю, судова та імміграційна реформи, а також гарантії свободи слова та захисту журналістів.

Відсутність визначеності щодо того, чи дійсно статус кандидата буде на порядку денному, частково пояснюється зростаючою фрагментацією між трьома основними етнічними групами країни - боснійцями, хорватами та сербами, а також зменшенням підтримки ЄС. Наприклад, на нещодавніх загальних виборах жодна партія чи політик не включила вступ до ЄС як мету чи навіть тезу у свої маніфести.

Рішення про надання статусу, однак, в кінцевому підсумку залишається за країнами-членами ЄС, які повинні дійти згоди одноголосно.

Кілька країн ЄС, зокрема Австрія, Хорватія та Словенія, лобіюють прискорення вступу Боснії після того, як у червні такий статус отримали Україна та Молдова.

Основними противниками цього наразі є Франція та Нідерланди, погляди яких поділяє і Німеччина.

Вони вважають, що надання статусу кандидата зараз було б незаслуженою винагородою владі Боснії і Герцеговини, яка йде у відставку і мало що зробила для просування євроінтеграційних амбіцій країни.

Ці країни також хотіли б побачити остаточні результати парламентських виборів, що відбулися в БіГ 2 жовтня, зокрема, створення функціонального уряду, перш ніж брати на себе зобов'язання щодо перспективи членства країни в ЄС.

"Європейський шлях відкритий, але очікуються результати - від політичних лідерів залежить, щоб він став реальністю для кожного в Боснії і Герцеговині", - сказав Варгеї після зустрічі з новими членами тристороннього президентства Денісом Бечировичем, Желько Комсічем і Желькою Цвієвичем.

Цвієвич, яка займає місце сербів у президентському кріслі Боснії, заявила, що готова працювати "над питаннями, які можна вирішити".

"Наш статус кандидата став би заохоченням для всіх людей в Боснії і Герцеговині", - сказав боснійський член президії Бечіровіч, додавши, що зустріч з Варгеї була "обнадійливою і змістовною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: