Головний дипломат ЄС відреагував на загострення між Косовом і Сербією

Неділя, 6 листопада 2022, 10:13

Євросоюз закликав Белград і Приштину утриматися від кроків, які ще більше загострять напругу у регіоні.

Як повідомляє "Європейська правда", з такою заявою виступив високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Він зауважив, що останні події ставлять під загрозу усі досягнення в рамках дипломатичних зусиль і подальшу безпекову ситуацію у регіоні.  

"Вихід косовських сербів з інституцій Косова - це не шлях до вирішення існуючих суперечностей. Навпаки, це може посилити напругу на місці. Закликаємо Сербію та косовських сербів поважати свої зобов’язання у рамках діалогу і повернутися до інституцій, щоб виконувати свої обов’язки - поліції, судової системи, місцевих адміністрацій. 

Водночас, ЄС закликає Косово поважати свої зобов’язання, а саме - негайно подовжити процес перереєстрації транспортних засобів та призупинити покарання для власників номерних знаків KM. Суперечку з нормерними знаками можна вирішити через діалог", - наголосив Боррель. 

Він також закликав Приштину почати застування Об’єднання муніципалітетів з сербською більшістю, оскільки Асамблея Косова ратифікувала Брюссельську угоду, а Конституційний суд Косова постановив, що Асоціацію слід створити. 

Дипломат додав, що місія ЄС EULEX у співпраці з миротворчими силами KFOR та косовською поліцією готові всіляко сприяти підтриманню миру й спокою. 

"ЄС закликає сторони обрати шлях діалогу і утриматися від будь-яких дій, що можуть спровокувати насильство і конфронтацію. ЄС готовий далі сприяти веденню перемовин, але сторони мають продемонструвати готовність конструктивно шукати рішення і поважати зобов’язання, які вони взяли на себе у процесі діалогу", - зазначив Жозеп Боррель. 

Як повідомлялося, косовські серби на знак протесту проти рішення Приштини про заміну сербських автомобільних номерів вирішили вийти з усіх косовських інституцій.

З з 1 листопада сербські війська перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: