У Британії медсестри проведуть перший в історії страйк

Середа, 9 листопада 2022, 18:15

Десятки тисяч британських медсестер вперше вийдуть на страйк через вимоги підвищення заробітної плати.

Про це заявила в середу їх профспілка, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Медсестри більшості державних роботодавців Національної служби охорони здоров'я (NHS) по всій Британії проголосували за страйк, заявив Королівський коледж медсестер (RCN), що загрожує серйозними перебоями в роботі і без того напруженої системи охорони здоров'я.

RCN, який налічує понад 300,000 членів, заявив, що страйк розпочнеться до кінця року після першого в історії голосування за страйк за свою 106-річну історію.

"Гнів перейшов в дію - наші члени кажуть, що з нас досить", - заявила генеральний секретар RCN Пет Каллен. "Ця акція буде як для пацієнтів, так і для медсестер. Стандарти падають занадто низько".

За даними RCN, за останні десять років зарплати медсестер NHS скоротилися на 20% в реальному вираженні. Профспілка вимагає підвищення заробітної плати на 5% понад рівень інфляції.

Цього року в Британії прокотилася хвиля промислових заворушень у різних сферах, оскільки підвищення заробітної плати не встигає за інфляцією, яка становить 10%.

Прессекретар Сунака заявив журналістам раніше в середу, що уряд хоче досягти балансу між "вирішальною роллю", яку відіграють медсестри, і його фіскальними проблемами.

Вимоги RCN становитимуть сукупне підвищення заробітної плати вартістю 9 мільярдів фунтів стерлінгів, що буде "просто неможливо виконати", сказав прессекретар.

Страйк відбудеться в той час, коли NHS стикається з найгіршою в історії кадровою кризою, поки вона все ще оговтується від удару по послугах під час пандемії COVID.

Британська служба, яка з 1948 року надає безкоштовну медичну допомогу за місцем використання, зараз має справу з рекордними 7 мільйонами пацієнтів, які перебувають у черзі на стаціонарне лікування. Відділення невідкладної та екстреної допомоги також перебувають під навантаженням.

"Ми всі безмежно вдячні за наполегливу працю та відданість співробітників NHS, включаючи медсестер, і глибоко шкодуємо, що деякі члени профспілки проголосували за страйк", - сказав міністр охорони здоров'я Стів Барклай.

"Нашим пріоритетом є забезпечення безпеки пацієнтів під час будь-яких страйків. NHS має випробувані і перевірені плани, щоб звести до мінімуму збої в роботі і забезпечити продовження роботи служб екстреної допомоги" – додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: