Північною Македонією пройшла масова хвиля псевдомінувань, прем'єр бачить зв'язок з війною в Україні

П'ятниця, 16 грудня 2022, 19:58

Влада Північної Македонії в п'ятницю протягом кількох годин евакуювала 23 об'єкти, включаючи головний аеропорт країни, школи, готелі, торговий центр і спортивні об'єкти після отримання повідомлень про мінування, що виявилися фальшивими.

Про це повідомило агентство АР, пише "Європейська правда".

Протягом понад двох місяців погрози підриву надсилали електронною поштою і загони поліції по боротьбі з тероризмом майже щодня евакуювали школи, держустанови та торгові центри. 

Північна Македонія скасувала рішення про надання громадянства ексдепутату-утікачу Онищенку

Прессекретарка поліції Сюзана Пранік повідомила агентству, що з кінця жовтня антитерористичні групи обшукали загалом 193 місця, які отримали погрози. У жодному з них не було знайдено вибухових речовин.

У п'ятницю повідомлення про мінування були направлені до міжнародного аеропорту Скоп'є, 15 шкіл у столиці та у південно-західному місті Бітола, а також у два відомі готелі, федерацію футболу, торговий центр, спортивний зал і головний стадіон у Скоп'є.

Авіарейси були затримані на кілька годин, поки пасажирів та співробітників евакуювали з аеропорту, а антитерористичні підрозділи прочісували територію. 

В одному з готелів відбувався економічний захід, на якому мали виступити прем'єр-міністр Димитар Ковачевскі та два міністри.

У столиці Північної Македонії відкрили Українську алею

У погрозах про вибухи македонців звинувачували у "співучасті у руйнуванні моєї країни", але не було вказано, про яку країну йдеться. В електронному листі також містилась вимога скасувати невизначені санкції.

Міністр внутрішніх справ Олівер Спасовскі назвав погрози "гібридними терористичними атаками", що надходять з-за кордону, і сказав, що їхня мета - викликати страх і паралізувати систему.

Міністр сказав, що поліція має вагомі вказівки на те, хто посилав повідомлення про погрози, і що його міністерство "працює з максимальною самовіддачею, за допомогою наших партнерів (у НАТО)".

У своїй заяві прем'єр-міністр припустив, що погрози пов'язані з позицією Північної Македонії щодо війни в Україні, де вона однозначно стала на бік НАТО і взяла участь у санкціях проти Росії.

Україна та Північна Македонія розширили зону вільної торгівлі

"Якщо ви подивитеся на зміст повідомлення про замінування, то дуже чітко видно, що в Європі є дві сторони. Одна сторона, яка каже, що держави не повинні визначати свій власний демократичний шлях, як це було зроблено в Україні, що менші держави не можуть вирішувати своє власне майбутнє, що будь-хто може напасти на них і вимагати зміни уряду", - сказав він.

"А інша сторона, до якої ми належимо, - це сторона демократичного світу, член НАТО, сторона, яка складається з держав-членів ЄС або держав, які стануть членами ЄС", - додав Ковачевскі.

У четвер 49 шкіл у Скоп'є та міста Куманово отримали погрози про замінування, які також виявилися хибними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: