Додік вилаяв посла США, бо той підтримав Конституційний суд БіГ

Субота, 31 грудня 2022, 13:00

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік назвав "шахраєм" і "спекулянтом" посла США в Боснії і Герцеговині Майкла Мерфі через підтримку ним рішення Конституційного суду БіГ, що визнав неправомірним рішення парламенту Республіки Сербської конфіскувати державне майно.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на N1.

"Дивлюсь і слухаю цього зарозумілого посла Мерфі й дивуюсь: як серйозна країна може бути "представлена" спекулянтом і чоловіком, який говорить брехню? Пам’ятаю його з тих часів, коли він був постійним служкою колишніх хазяїв. Сьогодні він робить вигляд, що є якимось крутієм і думає, що все ще живе в час, коли будував свою кар'єру з рабським підлабузництвом", – йдеться в заяві для ЗМІ, поширеній офісом Додіка.

Президент Республіки Сербської також звинуватив американську владу у використанні його грошей для фінансування "фальшивомонетників" (так він назвав неурядові організації), погрожуючи, що всі, хто отримує фінансування від США для поширення "брехні про злочинність в Боснії і Герцеговині", потраплять в поле зору влади ентитету.

Заява Додіка була спровокована коментарем посольства США в Боснії і Герцеговині, в якому критикувалось рішення парламенту Республіки Сербської оголосити власністю ентитету державне майно на його території.

Додік заявив, що вихід Республіки Сербської з БіГ затримується через війну в Україні

У вересні Конституційний суд Боснії і Герцеговини ухвалив, що все державне майно конфедерації перебуває у державній власності й не може бути привласнене владою жодного з двох ентитетів.

Попри це, 28 грудня парламент РС ухвалив закон про нерухому власність, у якому прямо заперечив висновку Конституційного суду. На думку Додіка, вся нерухомість у Боснії і Герцеговині належить не державі, а саме ентитетам.

Нагадаємо, у жовтні, після чергових виборів, Центральна виборча комісія Боснії і Герцеговини офіційно оголосила Мілорада Додіка переможцем на виборах президента Республіки Сербської – сербського ентитету країни.

Мілорад Додік вважається одним із наймогутніших політиків у Республіці Сербській. Відомими є його проросійськість та близькість до Владіміра Путіна. США і Велика Британія запровадили проти Додіка санкції через спроби підірвати мир і стабільність у БіГ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: